'Je zult niet naar een volmaakte leer verlangen,
maar naar een vervolmaking van jezelf.'

Jozef Knecht in het Kralenspel van Hermann Hesse


De Docent

Na een studie Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam volgde Mike Hartog een opleiding tot yoga-docent bij de Saswitha Stichting voor Yoga en Wijsheid. Tijdens zijn opleiding begon hij yoga-lessen te geven omdat hij de positieve werking van yoga begon te ervaren en dit graag wilde overdragen aan anderen.

Verdere verdieping van Yoga volgde via opleidingen, bijscholingen en cursussen binnen de Yoga School of Bihar, Yogic Studies 1 in Hongarije, Yogic Studies 2 in Bulgarije
aan de Satyananda Yoga Academy Europe, bij Stichting Yoga en Kanker in Nederlanden een Hatha Yoga Training in Munger in India in 2016.
In de herfst van 2017 verblijft hij 4 weken in India voor een Progressive Training.

De combinatie van gecertificeerde opleidingen en trainingen met een 25-jarige lespraktijk maakt dat wat Mike overdraagt aan kennis van Yoga niet alleen in lijn is met de traditie, maar ook beproefd in buurthuizen, scholen, ziekenhuizen en gevangenissen.

Sinds 2000 laat Mike zich in zijn yoga-lessen vooral inspireren door Satyananda Yoga, een traditie die yoga op een holistische wijze benadert. Satyananda Yoga is heel geschikt voor mensen die naast de fysieke kant van yoga ook aangetrokken worden door de spirituele en filosofische zijde van yoga.

De eenvoudige en voor iedereen toegankelijke yoga-lessen kennen een gedegen opbouw waarin terugkerende fysieke oefeningen zorgen voor een natuurlijke wijze van ademen en het van binnenuit ervaren van het eigen lichaam.Diepe ontspanningsoefeningen dragen bij aan het versterken van de bewustwording van lichaam en geest.
Yoga is een ontdekkingsreis en tijdens de lessen in het programma is er alle ruimte om in stilte ervaringen en inzichten op te doen. Met zijn ruime ervaring is Mike in staat om gevoelens, gewaarwordingen en ervaringen tijdens en na de lessen te duiden, te verwoorden, te begeleiden en begripvol in het juiste licht te plaatsen.

In zijn lessen is Mike inspirerend en empatisch, enthousiasmerend en humorvol, geduldig en gepassioneerd zodat voelbaar wordt dat yoga een pad van verstild 'geconcentreerd zijn' kan zijn zonder dat daarbij het plezier in het leven van alledag verloren gaat…


'Yoga is an ancient system of philosphy, lifestyle and techniques that evolves the whole person, the physical, the vitality, the mind and emotions, wisdom, ethics and a higher quality of relationships, and the realization of the spiritual reality of each of us...
According to the yogic tradition, evolution is a systematic process through which we learn to harmonize ourselves. It is a process through which we develop the ability to express our qualities optimally and creatively.'

Swami Niranjanananda Saraswati
Opus
Podium
Mike Hartog
Ontwerp: Laura van As | Ontwikkeling: Snapworks | Animatie: U.P! Producties